Bra eller dålig litteratur?

Ibland hör man diskussionen om att det finns bra och dålig litteratur eller att det finns böcker man bör eller inte bör läsa. I Sverige har vi ingen så kallad kanon alltså ett slags lista på vilka verk eller författare som är värda att läsas och som därmed anses vara god litteratur. Detta finns i många andra länder bland annat i Storbritannien medan vi i Sverige fortfarande är kvar på diskussionsstadiet. Nu har emellertid DELS, De litterära sällskapen i Sverige, kommit ut med boken Sverige läser! 1066 böcker ur tusen år av svensk litteratur från vikingatid till år 2000. Tanken med boken är att stimulera till läsning och att alla ska hitta sina egna författare och verk att ha glädje av. Man poängterar samtidigt att de inte vill komma med vad man bör läsa utan enbart ge tips. Och det är som sagt enbart svensk litteratur.

Litteraturpriser

Om vi nu inte har en svensk kanon har vi i alla fall en svensk akademi. Svenska Akademien instiftades redan 1786 med syfte att arbeta för svenska språkets renhet, styrka och höghet. De aderton som ledamöterna kallas i Svenska Akademien har i uppdrag att varje år utse Nobelpristagaren i litteratur. Nobelpriset, som även delas ut i andra ämnen, får pengar ur Alfred Nobels fond som är hans efterlämnade förmögenhet. En stiftelse, Nobelstiftelsen, förvaltar fonden. Med tanke på detta prestigefyllda pris kan man väl ändå anta att åtminstone dessa författares verk kan anses vara bra litteratur. Priset delades ut första gången 1901 och 117 personer har fått Nobelpriset. Vissa år delade två personer på priset och andra år delades det inte ut något pris av olika orsaker som exempelvis under andra världskriget. Så med tanke på det lilla antal författare som fått Nobelpriset får man väl ändå tycka att det också finns mycket annat som kan vara god litteratur.

Bookerpriset är också prestigefyllt litteraturpris och ges till den författare som gett ut den bästa romanen på engelska under året. Priset är brittiskt och en förutsättning är att verket har engelska som originalspråk. Sedan 2005 finns det också ett parallellt pris där verket inte behöver ha engelska som originalspråk utan det räcker att det finns publicerat på engelska.

I USA är Pulizerpriset det mest prestigefyllda. Det delas ut i 21 olika kategorier, bland annat skönlitteratur och undersökande journalistik.

Rekommenderade artiklar